Bryna

Grunden är att ha ett riktigt vasst lieblad. Slipat eller knackat! Under arbetets gång ska eggen vårdas. Traditionellt görs detta med en liesticka (vispesticka) eller ett bryne. Med en snett nedåtriktad rörelse som följer eggens spetsighet rätas eggen ut och skärps. Var noga med den spetsiga vinkeln! Det är lätt att göra eggen trubbig med liestickan… Liestickan kan vara av rent trä (till exempel ek) eller en sticka belagd med en fin slipmassa. På en riktigt vass egg fungerar det förvånansvärt bra med en ren trästicka för att hålla eggen vass! Med tiden behövs en hårdare behandling och då är den belagda stickan bättre. Idag säljs liestickor har en grov slipmassa (ofta blå). De är bra på en riktigt slö lie, men förstör en bra egg.

På Gotland har de en egen gammal modell som mer ser ut som ett träsvärd. Beläggningen består av finkrossad sandsten som blandats med lite vatten. Med lite olja på trästickan breds slipmassan på.

Med ett bryne av rätt finkornighet uppnår man samma effekt som med liestickan.

På de ovala brynen som är vanliga nu ska den smala sidan läggas mot bladet. Brynet bör vara blött! Jag väljer att ha brynet i ett hölster i bältet. I hölstret häller jag lite vatten som håller brynet blött.

Viktigt att vara fokuserad då fingrarna kommer nära eggen! Jag drar brynet diagonalt nedåt/framåt så att cirka tio centimeter bryns i varje drag. Ett drag på varje ställe räcker om man gör det ofta. Då hålls eggen riktigt vass, vilket sparar på rygg och muskler.