Hejsan!
Jag heter Mats Rosengren och bor på Lars Nilsgården vid Hornborgasjöns strand, mitt emellan Falköping, Skara och Skövde. Ängen och lien har blivit en passion som jag vill att andra ska få uppleva!

Lien kom jag i kontakt med för cirka trettio år sedan. Som botanist insåg jag att ängens blommor finns där tack vare våra förfäders arbete med lien på ängarna. Jag ville göra om en gräsmatta till äng och började som de flesta med att hacka mig genom gräset med ett slött blad och ett tungt stålorv som inte passade mig. Genom att titta och lyssna på andra duktigare personer utvecklade jag mig. Efter tio år tyckte jag att jag var tillräckligt bra för att kunna lära ut till andra på kurser.

Det stora steget för mig var 2008 då jag var på liefestival i Danmark. Där fick jag möjligheten att ta del av kunskap från några av världens kunnigaste liemän/liekvinnor. Det blev direkt både roligare och lättare för mig att slå samtidigt som min effektivitet fördubblades. Insikten blev att vi Sverige har tappat mycket av kunskapen. Våra förfäder några generationer tillbaka levde med lien i vardagen och utvecklade den till ett bra redskap. Efter mekaniseringen av jordbruket tappade vi det mesta av detta. I andra länder (till exempel Alpområdet, Balkan, Mellanöstern) finns denna kunskap levande än idag.

Det var också då jag lärde mig att vårt traditionella lieblad som ska slipas (hårt stål) hör Skandinavien till (samt Storbritannien och delvis Nordamerika). I övriga delar av världen där lie används har de annorlunda blad som ska knackas vassa (mjukt stål). Det är mest dessa blad som säljs i Sverige idag, oftast utan att säljare och köpare vet om det. Nu vill jag sprida kunskap om detta till andra. Därför håller jag kurser och säljer blad, orv och annan utrustning av bra kvalitet. Använder mest knackeblad själv numera och det är mest sådana jag säljer. Men ett välslipat slipeblad är lika bra. Problemet är att få tag på bra slipeblad. En vass lie är en bra lie!