Slipning

Har träffat många äldre som minns plågan att veva slipstenen åt någon äldre släkting. Kravet att hålla jämn takt och rätt hastighet. Att inte få prata för det stör koncentrationen vid slipningen. Vardag på sommaren för gångna generationer!

Att slipa ett lieblad riktigt vasst är ett hantverk som kräver mycket träning. Slipstenen ska vara stor för att ge en spetsig och hållbar egg. Vid slipningen ska stenen ligga i vatten!
Den vassa eggen skapas genom att slipa bort stål ur bladet. Gör därför rätt från början så räcker bladet längre!

Jag lägger bladet strax bortanför toppen av stenen och den ska rotera från mig. Då ser jag hur vattnet rör sig över eggen och jag hör ljudet från slipningen. Viktigt att stå stadigt och avslappnat! Konsten är att hålla samma vinkel hela tiden så att det blir en lång fas ut mot eggen. Oftast blir det flera faser (som en diamant) och då blir eggen trubbig.
Olika blad slipas med olika faser. Det beror på om det har eggstål, hur tjockt det är, hur hårt stålet är mm. Bladen kan ha olika form som begränsar slipningen. Helt enkelt ett hantverk som kräver träning och tålamod. Det ska var tyst omkring mig när jag slipar. Får inte heller vara stressad, kaffesugen, hungrig eller irriterad. Då blir det bara fel!